Vaktherapie

Bij vaktherapie ligt de nadruk meer op het doen en ervaren en minder op het praten. Door gerichte oefeningen en werkvormen kunnen gezinsleden problematiek onderzoeken en emoties en gedachten daarbij vormgeven. Door de ervaringen die je bij deze werkvormen opdoet, werk je aan bewustwording van (gezins)patronen en kun je nieuwe inzichten verwerven. Zo kunnen gezinsleden bijvoorbeeld leren om op andere manieren te reageren op situaties of gevoelens en kunnen vaste patronen doorbroken worden.

Door gerichte oefeningen en werkvormen kunnen gezinsleden problematiek onderzoeken en emoties en gedachten daarbij vormgeven.

Bij Villa Verbinding werken we onder andere met dramatherapie. Hierbij biedt het (doen alsof) spel een veilige ruimte om te experimenteren met ander gedrag, gevoelens tot uiting te brengen en te reguleren, te wisselen van perspectief en nieuwe ervaringen op te doen.
Zo kunnen de klachten verdwijnen, verminderen of de draagkracht van de cliënt en het systeem kan worden vergroot.

Naast specifiek dramatherapeutische methodes, zoals Developmental Transformations werkt onze dramatherapeut ook met schematherapeutische interventies zoals imaginaties, rescripting en experientiële technieken. Uiteraard zoveel mogelijk samen met het systeem, hechtings- en emotiegericht.

Voor meer informatie zie Developmental Transformations en Schematherapie