Gezinstherapie

Gezinstherapie (of systeemtherapie) is een vorm van behandeling waar onderlinge relaties centraal staan. Ieder mens maakt deel uit van een ‘systeem’ van andere mensen en deze mensen zoals partners, ouders, kinderen, vrienden hebben effect op hoe we ons voelen en gedragen. Ook de omgeving zoals school, werk en de buurt is onderdeel van het systeem. In de wisselwerking met belangrijke anderen ontstaan soms ingewikkelde interacties die kunnen leiden tot moeilijke emoties, gedragingen en klachten. In de gezinsgesprekken bij Villa Verbinding gaan gezinsleden samen aan de slag om de onderlinge relaties te verbeteren en het contact met elkaar te versterken, middels evidence-based methodes zoals ABFT. Gezinstherapeuten helpen om de wirwar van emoties te ontrafelen, het vertrouwen te herstellen en elkaar beter te begrijpen. Een belangrijk aspect van systeemtherapie is dat niemand de schuld draagt voor de problemen. Problemen ontstaan in de gezamenlijke dynamiek.

"In gezinsgesprekken worden dingen naar elkaar uitgesproken die eerder niet verwoord of gehoord konden worden."

In de gezinsgesprekken wordt gewerkt met de gezinsgeschiedenis omdat patronen vaak (onbedoeld) van generatie op generatie worden doorgegeven. Gezinsleden worden geholpen met het begrijpen van de dynamiek en meest belangrijk: ouders worden geholpen om een laagje dieper te gaan en te zien wat er onder het ingewikkelde gedrag van de kinderen zit. Onder boosheid zit bijvoorbeeld vaak een andere boodschap, namelijk ik voel me eenzaam, verdrietig, of niet gezien, gehoord of begrepen.

In gezinsgesprekken worden dingen naar elkaar uitgesproken die eerder niet verwoord of gehoord konden worden. Dit wordt gedaan door te praten, maar ook door dingen te doen, te ervaren. Wanneer dat gebeurt, komen de oplossingen vaak als vanzelf of wordt de emotionele last dragelijk omdat die gezamenlijk gedragen kan worden.